top of page
Keresés

7 jel, hogy gyermekednek melege van alvás közben

Frissítve: jún. 18.
Beléptünk a nyárba amikor az éjszakák egyre melegebbek. Így gyermeked alvó környezetének is alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy csökkentsd gyermeked túlmelegedésének esélyét.


Szülőként alapvető fontosságú, hogy ismerd a különböző jelzéseket, amelyek arra utalnak, hogy a gyermekednek melege van, hogy tudd, hogyan tartsd fenn a gyermeked hőmérsékletét az optimális kényelem érdekében egész éjszaka. A túlságosan meleg gyermek nyugtalanná, nyűgössé válhat, illetve megnövekszik a súlyos szövődmények kockázata, mint például a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), hőguta és kiszáradás.


Ennek a cikknek a célja, hogy rávilágítsak a csecsemők túlmelegedésének jeleire, illetve útmutatást adjak, hogyan találd meg a megfelelő öltözéket a nyugodt éjszakákhoz.


Gyermeked test hőmérsékletének megértése


A testhőmérséklet szabályozása bárki számára kihívást jelenthet, de a csecsemők számára ez még bonyolultabb. A felnőttekkel ellentétben a csecsemők nem tudják  szabályozni a testhőjüket, ha túl melegnek vagy túl hidegnek érzik magukat.


A baba normál test hőmérséklete 36,7 és 37,9 Celsius fok között van. Ha azonban hőmérsékletük e tartomány fölé emelkedik, az a túlmelegedés jele lehet. A kipirult arcbőr, szapora légzés és nyugtalanság is jelezheti a túlmelegedést. Erről bővebben a cikk későbbi részében.


Az idősebb gyermekek és felnőttek számos módszerrel szabályozhatják test hőmérsékletüket. Az izzadástól és a hidegrázástól a vérerek tágulásának és összehúzódásának szabályozásáig ezek a mechanizmusok az idő nagy részében segítenek fenntartani a kényelmes test hőmérsékletet. Azonban a csecsemőknél ezek a szabályozó képességek csak néhány hetes korban fejlődnek ki.


A takaró, bár látszólag egyszerű megoldás, nem használható biztonságosan egy év alatti csecsemők számára a fulladásveszély miatt. Ehelyett sok szülő olyan alternatívákhoz fordul, mint a hálózsákok, tipegő hálózsákok, vagy csecsemőkorban a pólyázás.


A csecsemők túlmelegedésének veszélyei

A túlmelegedés olyan veszély, amelyet sok szülő alábecsül, de ez akár azonnali és hosszú távú kockázatot is jelenthet. Rövid távon a túlmelegedés a baba nyugtalanságát és ingerlékenységét okozhatja, ami olyan tünetekhez vezethet, mint:

  • Szédülés

  • Hányás

  • Nyűgösség

  • Kiszáradás

  • Válaszképtelenség

  • Gyors szívverés

Hosszú távon a következmények sokkal súlyosabbak lehetnek. Kutatások és bizonyítékok is alátámasztják, hogy a túlmelegedés és a SIDS (hirtelen csecsemőhalál szindróma) között párhuzamos összefüggés van, amely kockázattal minden szülőnek tisztában kell lennie.


7 gyakori jel, hogy a gyermekednek melege van amikor alszik

Tehát nézzük mik a jelei annak, hogy gyermekednek melege van alvás közben? Hoztam néhány kulcsfontosságú útmutatás, amelyre figyelj.


- A test mag hőmérsékletének ellenőrzése: Gyakori, hogy a baba kezei és lábai hűvösek. Ahelyett, hogy ezeket a testhőmérséklet mutatóként használnád, ellenőrizd gyermeked test hőmérsékletét. Ezt úgy teheted meg, hogy finoman megérinted a gyermeked mellkasát vagy a tarkóját. Ha ezek a területek érintésre túl melegnek tűnnek, a baba túlmelegedhet.


- Kipirult bőr: Ha gyermeked arcbőre vörös, kipirult, akkor az túlmelegedésre utal. Ez azért történik, mert a szervezet úgy próbálja lehűteni magát, hogy vért juttat a bőr felszínére.


- Nedves, izzadt haj: A csecsemők, akárcsak a felnőttek, izzadnak, ha melegük van – ez nem biztos, hogy így van, ha csak néhány hetesek, ahogy fentebb említettem ,hiszen az újszülött még nem tud izzadni. Ha a baba haja nedves vagy izzadt, különösen, ha nem vett részt semmilyen megerőltető tevékenységben, ez annak a jele lehet, hogy melege van.


- Letargia vagy csökkent aktivitás: Bár a csecsemő nem tudja kifejezni zavartságát vagy szédülését, mint a felnőttek, kevésbé aktívak vagy letargikusak lehetnek a rossz közérzet jelei. Ha a baba kevésbé reagál, álmosnak tűnik, vagy csökkent érdeklődést mutat a környezete iránt, akkor túl meleg lehet.


- Fokozott pulzusszám: A megnövekedett pulzusszám sok mindenre utalhat a babánál, ezek közül az egyik a túlmelegedés. Szülőként nehéz lehet ezt megmérni megfelelő orvosi felszerelések nélkül. Ha azonban észreveszed, hogy babád szívverése a szokásosnál gyorsabban ver, akkor ez a túlmelegedés lehetséges jele lehet.


- Gyors légzés: Amikor a gyermek teste megpróbál lehűlni, ennek egyik módja a légzési sebesség növelése. Ha úgy tűnik, hogy a gyermeked a szokásosnál gyorsabban lélegzik, különösen, ha alszik, akkor melege lehet.


- Szokatlan viselkedés vagy tünetek: Bár a hányás általában nem társul túlmelegedéssel, a viselkedés drámai változása vagy hirtelen fellépő tünetek, például hányás, aggodalomra adnak okot, és orvoshoz kell fordulni.Ne feledd, fontos, hogy  figyeld a szobahőmérsékletet és az alváshoz való öltözékét, különösen a melegebb időben.


Ha a gyermekeden a túlmelegedés jelei mutatkoznak, próbáld meg lehűteni úgy, hogy hűvösebb környezetbe viszed ( árnyékos helyre, be a lakásba), pelenkára vagy alsóneműig levetközteted,  folyadékkal kínáld vagy szoptasd . Ha bármilyen súlyos tünet jelentkezik, mint például letargia, 38 C-os vagy magasabb hőmérséklet, vagy az ivás megtagadása, azonnal hívd a mentőt vagy az orvosod.

Mindig fordulj gyermekorvoshoz vagy egészségügyi szolgáltatóhoz személyre szabott orvosi tanácsért.


Hogyan előzzük meg a túlmelegedését

A baba éjszakai túlmelegedésének megakadályozása két kulcsfontosságú elemet foglal magában: a környezetet és a ruházatot.


Környezet


A túlmelegedés megelőzésének első kulcsfontosságú eleme a baba környezetének szabályozása. Törekedj a 20-22 C° közötti szoba hőmérsékletre. Melegebb éghajlaton ennek fenntartása kihívást jelenthet. Mindazonáltal a 24 C°-ig terjedő hőmérséklet elfogadható, ha a babát könnyebb ruhába öltöztetik, és folyamatosan figyelik.


Fontold meg a ventilátor használatát a szoba hűtésére, ügyelve arra, hogy a biztonság kedvéért a babaágytól távolabb legyen.


A rendszeres ellenőrzés kulcsfontosságú. Alakíts ki egy rendszert, hogy időközönként ellenőrzöd  a baba hőmérsékletét, a mellkasára összpontosítva a maghőmérséklet mérésére. Ez a gyakorlat segít gyorsan felismerni a túlmelegedés jeleit.


Ruházat


A túlmelegedés megelőzése szempontjából ugyanilyen fontos a ruhaválasztás. Miután a babák túlnőttek a pólyázáson, sok szülő a hálózsákot választja. A hálózsák kiválasztásakor vedd figyelembe annak TOG-ját (Thermal Overall Grade), amely jelzi az általa nyújtott melegségi szintet.


A hálózsák anyagát is figyelembe kell venni. Válassz légáteresztő anyagokat, például pamut hálózsákokat vagy könnyű, természetes anyagokat, például bambuszt.

Még akkor is, ha gyermekedet megfelelően öltöztetted fel, a rendszeres hőmérséklet-ellenőrzés továbbra is elengedhetetlen. Javaslom, hogy időközönként ellenőrizd a gyermekedet ilyenkor a mellkasának tapintásával ellenőrizheted a maghőmérsékletét.


Mi a teendő, ha a baba túlmelegszik

Nagyon fontos tudnod, hogyan is reagálj, ha a gyermekednek alvás közben túl melege van. Megállapítottuk, hogy a túlmelegedés jelentős veszélyeket rejt magában, de a babát sem szabad hideg vízbe meríteni, hogy lehűtsd; ez sokkot okozhat.


Ehelyett, ha túlmelegedésre gyanakszol, akkor óvatosan emeld fel a babát az ágyból, és  a lehető legtöbb ruharéteget vedd le róla, ha kell teljesen pelenkáig. Ezután enyhén nedves törlőkendővel simítsd át a bőrét. Az elpárolgó víz biztonságos és egyenletes sebességgel hűti le őket. A törlőkendővel enyhén legyezgetheted őt..


Szükség esetén langyos fürdőbe viheted, hogy fokozatosan csökkentsd a test hőmérsékletét. Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen hideg, hiszen jobb ha el kerüljük, hogy hirtelen vagy szélsőséges hőmérsékletváltozásból eredő sokkot okozzon.


Ha egy italt anyatejből vagy tápszerből adunk, az is segíthet a gyermek lehűlésében.


Ha a baba letargikusnak vagy nem reagál semmire, akkor azonnal, hívd a mentőt.


Remélem hasznosnak találtad a cikkem, most már felkészülten és magabiztosan állsz készen a melegebb éjszakákhoz.
148 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

留言


bottom of page