top of page
Keresés

Boszorkány óra babáknál?!

Kisbabád, mindig ugyanabban az időben kezd nyűgössé válni? Semmi sem segít ilyenkor? Akkor kisbabád valószínűleg a "boszorkány órákat " éli meg vagyis angolul "withing hour"-nak hívják.

De mi is az a boszorkány óra, hogyan is tudod ezt megszüntetni? Miért is "alakul" ki?

Miért nyűgös az újszülöttem éjszaka, de nappal nem?

A csecsemők szorongása és sírása gyakran 6-8 hetesen jelentkezik. Igazság szerint ez az újszülött fejlődésének normális része, ebben a blogban elolvashatsz néhány bűnöst, amely valószínűbbé teheti a nyűgösséget.

 

Mi az a boszorkány óra?  

A boszorkányóra az az időszak, amikor egy egyébként nyugodt, egészséges baba , ahogy 17:00 út az óra hirtelen egyből nyűgös, nyugtalan, bármit is csinálsz, gyermeked vigasztalhatatlan.    

Általában ez 17:00-23:00 között fordul elő. Néhány perctől akár órákig is eltarthat.

A legtöbb csecsemőnél 2-3 hetes kor körül kezdődhet ez a jelenség. 6-8 hetes korban tetőzik, ezért sokan összekeverik ezt a jelenséget a kólikával. ( A kólika az a jelenség, amikor naponta több mint 3 órát sírnak, 3 napon és 3 héten keresztül, egy egyébként egészséges kisbabák. Ha az alábbi nyugtatási módszereket kipróbálod és mégsem javul, akkor érdemes háziorvossal konzultálni)

 

Milyen jelek utalnak a boszorkány órára?  

 • Fokozott sírás vagy nyűgösség 

 • Nem alszik el, hiába álmos

 • Folyamatosan enne vagyis 30 percenként vagy nonstop

 • Csak ölben lenne

 

Meddig ideig tart a boszorkányok órája a babáknál?   

Ez változó , valamelyik kisbabánál csak pár percig de van akinél órákig is eltart ez a nyűgösség.

De a jó hír, hogy 3-4 hónapos korra teljes mértékben megszűnik!

  

Mi okozza a boszorkány órát?  

Nézzük is a leggyakoribb okokat:

  

Túlfáradás

A túlfáradás az egyik leggyakoribb oka a boszorkányos órának. Ennek elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy gyermeked eleget szunyókáljon a nap folyamán, hogy nyugtató esti rutint teremts, amellyel segíthetsz neki megnyugodni, és ellazulni.

A túlfáradás leggyakoribb jelei:

 • Sír vagy nyűgös. 

 • Ásítozik. 

 • Dörzsöli a szemét. 

 • A homlokát ráncolja. 

 • Ökölben van a keze.

 • Feszíti a hátát.

 • A szokásosnál többet ébred éjszaka. 

 • Nehéz elaltatni.

 

Ha a gyermeked folyamatosan túlfárad napközben, próbáld meg a megszokottnál a korábban altatni.

Vagy kérj egy alvásnapló kielemzést tőlem.


Túl sok az inger /stimuláció 
Az anyaméhen kívüli élet rendkívül mozgalmas ahhoz képest, amit a baba az anyaméhben megszokott, különösen a nap vége felé. Gondold át, hogy mi történik ebben az időpontban az otthonotokban: a másik szülő hazaérkezik a munkából, az idősebb testvérek hazajönnek a délutáni foglalkozásokról, vacsorakészítés, tv-nézés stb. amikor elkezdődik a boszorkányos óra a kisbabádnál. Mit tudsz csinálni? Csökkentsd a világítást és csökkentsd a zajt. Kapcsold ki a tévét, tedd le a telefonodat, akár még azt is fontold meg, hogy elvonulsz egy csendesebb szobába a kisbabáddal egy pár percre.


Kellemetlenség/ kényelmetlenség érzése miatt


Néha a gázképződés megnehezítheti a megnyugvást, mivel az újszülött teste megtanul enni és emészteni. Az etetés alatti és utáni büfiztetés vagy a cumi használata segíthet. Megpróbálhatod ,hogyha egy kicsit tornáztatod vagyis biciklizteted a baba lábait, vagy a térdét a mellkasához emelni és aztán vissza kiegyenesíted, így segítheted a puffadás érzését, illetve a gázok is távozhatnak kisbabád pocakjából. Az ételintolerancia és a reflux tünetei is kellemetlenséget okozhatnak. Ha úgy érzed, hogy a kisbabád soha nem nyugodt, mindig nehezen nyugszik meg,akkor kérlek, beszélj erről a gyermekorvossal.  

Esetleg a pelenkája is zavarhatja, így érdemes egy gyors pelenkát is cserélni számára.

 

Éhség 

Azok a kisbabák, akik általában 2-3 óránként szopiznak vagy tápszer kapnak a nap folyamán, gyakrabban szeretnének enni este is. Ami teljesen normális! Ez nem jelenti azt, hogy nincs elég tejed vagy bármilyen problémáitok vannak. Leggyakrabban ez növekedési ugrásoknál tapasztalhatod.

Nézzük is az éhségre utaló jeleket: 

 • Mozgatják a szájukat. 

 • Cuppogó hangokat ad ki. 

 • Nyalogatja az ajkait. 

 • Kezét a szájába teszi "megeszi". 

 • A fejét minden irányba fordítja.

 • Ökölbe szorítja a kezét. 

  

Hogyan szüntethetem meg a kisbabám boszorkány óráját?  

A nyugtató esti rutintól a fehér zajig, hoztam számodra egy pár tippet és trükköt a boszorkányos órák megszüntetéséhez.. 


1. Nyisd meg a csapot és tedd mellé kisbabádat ( ne a víz sugara alá csak mellé)!

Ez az egyik kedvenc technikám ahogy egy nyűgös babát meg tudsz nyugtatni a boszorkány óra közben. Annyira megnyugtató a babádnak ÉS neked is. A folyó víz hangja azonnal megnyugtat néhány nyűgös babát


2. Menj ki a friss levegőre

Vidd ki akár hordozókendőben vagy babakocsiban vagy csak a kezedben egy pár percre kisbabádat.

A kisbabák a szülők érzelmeiből "táplálkoznak". Ha stresszesek, elkeseredettek vagyunk, azt érzik. Ha nyugodtak vagyunk, akkor hamarabb ellazulnak a karunkba ők is.

A nyüzsgő esti órákban néha már csak a friss levegőre kimenés is óriási változást hozhat. Ez segíthet neked is elterelni a figyelmed az otthoni dolgokról, így ez lehetővé teszi, hogy csak lélegezz és egy kicsit kikapcsolj. Az a nyugalom, ami feltölt, amikor a friss levegőn vagy, megnyugtat téged is és a kisbabádat is. A szívverésed lassabb lesz, mély levegővétel által pedig nyugalmi és stresszmentes állapotba kerülsz, ezáltal kisbabád is megnyugszik, hiszen a kisbabád utánozza az érzelmi állapotodat.

További előnyként a késő délutáni és kora esti nappali fénynek való kitettség segíthet abban, hogy kisbabád jobban aludjon éjszaka. Erről majd egy másik blogcikkben kitérek.


3. Ringasd, hintáztasd vagyis aktivizáld a vesztibuláris ingereket

Az anyaméhben a kisbabád mindig ringatozott, amikor sétáltál. Ez nagyon megnyugtató volt a számára!

Próbálj meg babahordozóban sétálgatni vele vagy babahintát használni. Ez a mozdulat lehet pontosan az, amire a babának szüksége van, hogy átvészelje a boszorkányórát. (Győződj meg róla, hogy az utasításoknak megfelelően teszed a babahordozóba illetve mindig tartsa szemmel a hintában lévő babát.)

Ha még nincs babahintátok, akkor mindenképp az Incababy hintákat ajánlom számodra!


4. Használjatok cumit.

Ha már felajánlottad az etetést, de a kisbabád még mindig nyűgös, fontold meg a cumi felajánlását . Néha az újszülöttek akkor is szopizni szeretnének, amikor nem éhesek. A szopóreflex elősegíti az ellazulást. A cumi használata némileg enyhítheti a reflux okozta kellemetlenséget is, ha ez hozzájárul a boszorkányos óra alatti nyűgösséghez. 


5. Menjetek be együtt a fürdőbe.

A folyó víz hangja azonnal megnyugtat néhány nyűgös babát. Fogd a kezedben gyermeked és helyezd a babát a hasára/mellkasára, és tegyél egy meleg textilpelenkát a babád hátára.

Ezt a trükköt mindig bevetem egy este néhányszor, hogy kezeljem a boszorkányórát a babáimmal. Éreztem, hogy ellazulok én is és a kisbabám. Próbáld ki. Lehet, hogy mindketten szeretitek majd.


6. Sötétíts be a és kapcsold be a zajgépet.

A túlzott stimuláció az újszülöttek nyűgösségének az egyik leggyakoribb bűnöse. Igazság szerint sok felnőtt is megtapasztalja ezt – sok minden történik azokban az esti órákban! Sötét szobába költözés vagy a szoba besötétítése és egy zajgép használata olyan, mintha egy varázslat történt volna, olyan hamar megnyugszik tőle kisbabád. 


7. Pólyázz

A pólyázás egy nagyszerű eszköze lehet a nyűgös újszülött megnyugtatására. A pólya olyan kényelemet és biztonság érzést ad újszülöttednek, mintha az anyaméhben lenne. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia tanulmánya megállapította, hogy a pólya megnyugtatja a babákat és enyhíti a zavaró érzéseiket. Ha segítségre van szükséged a pólyázással kapcsolatban, szívesen segítek neked ebben.

Ne feledd, hogy ha a babád már átfordul akkor már nem biztonságos a pólya használata.


Szakértői tipp: Úgy érzed, hogy a kisbabád utálja a pólyát? Az újszülött alvása webináromon pontosan megmutatom, mit is kell tenned ahhoz, hogy szeresse a pólyázást kisbabád.

8. Legyen egy nyugtató esti rutinotok

A következetes esti rutinnal tiszta üzenetet küldesz gyermekednek, mikor is kell aludnia. Az esti rutin minden családnál más és más. De általában ezek a dolgok szoktak részese lenni egy esti rutinnak: meseolvasás, altatódal éneklés, fürdés vagy babamasszázs. Találd meg, mi működik a családod számára. Mindig kövesd a biztonságos alvásra vonatkozó szabályokat!

 

Mit tegyek, ha a babám nem hagyja abba a sírást, és mindent megpróbáltam? 

Én is tudom milyen amikor már teljesen kimerült vagy, amikor már mindent kipróbáltál, hogy megnyugtasd a nyűgös kisbabádat. Íme a tippjeim, hogyan segíthetek, ha újszülötted este nyűgös, és úgy érzi, semmi sem működik:

+Kérj segítséget!

Hidd el a rokonaid, barátaid szívesen segítenek neked.

A segítségkéréstől nem leszel „túl sok” ez inkább emberré tesz. Akik szeretnek téged, örülnének, ha így támogathatnának téged.

Így legközelebb ha anyukád, barátod, nagynénéd vagy szomszédod megkérdezi: „Segítsek valamit?” Akkor így válaszolj „Igen, átjönnél holnap este 20:00-ra, és megfognád a babámat, amíg én ______?” (Töltsd ki az üres részt valamivel, amire akkor szükséged lenne, akár amíg főzöl , akár amíg hajatmosol vagy akár alszol.)


Végszóként pedig ismételd meg ezt a mondatot hangosan:

„Nincs nálam jobb szülő a bolygón a kisbabámnak. Senki sem csinálhatná jobban. Senki, csakis én!" #


A kisbabád sírása nem a te tükörképed. Nem gyűlöl; IMÁD Téged. Nem kíván jobb szülőt, hiszen neki te vagy a legjobb a világon.

Ez csak egy fázis. Ez az idegrendszeri éretlenség. Ez a boszorkány órás vagy kólikás szakasz elmúlik.

    

Gyakori kérdések a boszorkányórával kapcsolatban      

 

A boszorkányóra kólikát jelent? 

Nem, a kólika és a boszorkányóra más. A kólikát több órán át tartó sírás és nyűgösség epizódjaiként értjük, nyilvánvaló fizikai vagy orvosi ok nélkül. Általában legalább napi három órán keresztül történik három napon keresztül, hét napos időszak alatt.     

  

A tápszerrel táplált babáknak van boszorkányórája? 

Igen. A szoptatott csecsemők és a tápszerrel táplált babák is átélhetik a boszorkány órát, de különböző okokból.  

  


Ha szükséged lenne gyermeked alvásával kapcsolatban, akkor foglalj egy konzultációt!56 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page